CAVA

TORNÉ & BEL

ELABORADOR INTEGRAL

TERRITORI – FAMÍLIA – TRADICIÓ

Seguim una història, una tradició que encara continua

Darrera del nostre producte s’amaga una història familiar i una passió per la terra que ha anat passant de generació en generació fins arribar a l’elaboració dels nostres vins i caves.

Situem l’inici d’aquesta etapa vinícola a mitjans del segle XIX amb el besavi, Jaume Torné i Roig, un penedesenc nascut a Espiells (Sant Sadurní d’Anoia).

En Jaume, havia crescut entre mars de vinyes i amb un caràcter emprenedor va començar treballant les terres de la finca d’Espiells, les quals no eren seves.

L’any 1863 arriba la gran i devastadora plaga de la Fil·loxera la qual va arrasar amb tot el que va trobar menys amb les ganes i l’esperança del besavi Jaume per combatre-la.

És per això que l’any 1896, el besavi Jaume rep diversos reconeixements per haver estat un dels primers pagesos en replantar amb peu americà les vinyes atacades per la plaga.

En Jaume i la seva esposa Balbina desitjaven donar una continuïtat al llegat familiar que començaven a construir amb les seves pròpies mans, però biològicament no els era possible. Ells anhelaven tenir descendència familiar i van afillar un vailet de dotze anys molt eixerit, curiós i mogut, l’avi Fèlix.

L’avi Fèlix es va criar a la casa d’Espiells, i el seu pare i la seva mare li van transmetre tots aquells valors que ells havien forjat per la terra, la natura i el conreu de la vinya.

La família Torné va anar-se recuperant de la devastadora plaga i a l’any 1945 l’avi Fèlix va comprar part de les terres que feia anys que treballaven, i més endavant, el meu pare Ton, va ampliar la propietat familiar comprant la resta.

És a l’any 1986 quan començo a elaborar les primeres ampolles de cava a la casa d’Espiells, on hem crescut totes les generacions que formem aquesta tradició.

Però amb això no en tenia prou i tres anys després, el 1989, neix l’actual marca Torné & Bel i aixequem el que ara és el nostre celler.

En els darrers anys, a Torné & Bel hem anat ampliant i adquirint nous terrenys i actualment disposem de 14 hectàrees de vinya plantades amb les varietats autòctones de la nostra comarca del Penedès: Macabeu, Xarel·lo i Parellada. Però també de les varietats franceses com el Chardonnay i el Cabernet Sauvignon.

També ens hem compromès a cuidar les nostres vinyes de forma ecològica certificades pel CCPAE, on no utilitzem herbicides ni pesticides.

Per altra banda, també hem anat modernitzant les instal·lacions del celler, on realitzem des de l’entrada de raïm, el premsat, la vinificació, l’embotellat, la criança, el desgorjat, l’etiquetat fins la comercialització.

Al llarg d’aquesta història, cada generació ha anat aportant el seu amor per la terra, els seus coneixements, els seus encerts i els seus mètodes. Seguirem lluitant tal i com ens han ensenyat els nostres ancestres per la continuïtat d’aquesta història aconseguint el màxim respecte per la natura i els nostres productes i per l’alta qualitat de la terra.

%d bloggers like this: